Wat is Meditatie?

 

Kijken ......

"Meditatie is niets anders dan de kunst je ogen te openen, de kunst je blik te verhelderen, de kunst het stof van je af te schudden dat zich op de spiegel van je bewustzijn heeft opgehoopt.

De mens is al zoveel duizenden levens op reis dat het logisch is, dat zich een flinke stoflaag heeft opgehoopt, zoveel stof dat de spiegel eronder bedolven is. Er is alleen nog maar stof en de spiegel is niet meer te zien. Maar hij is er nog wel - je kunt hem niet kwijt zijn omdat hij jouw natuur is. Als hij kwijt kan raken, dan kan hij jouw natuur niet zijn. Je hébt geen spiegel, je bént de spiegel. De reiziger is de spiegel. Hij kan hem niet verliezen, hij kan hem alleen vergeten, op z'n hoogst is vergeetachtigheid mogelijk.
"

Osho   

 

Zen Comics - Ionna Salajan 

 


"There are adventures and adventures,
but no adventure can be compared with the adventure of meditation.
It is the ultimate adventure,
because you are not going to Everest or to the moon or to Mars -
you are going to your innermost being."


Osho

 

Wat is Meditatie - en waar is Meditatie goed voor

Miljoenen mensen lopen meditatie mis, omdat meditatie een bijsmaak heeft gekregen:
'Het lijkt heel serieus', 'Het heeft iets van een kerk', 'Het lijkt alleen maar voor saaie mensen', 'Het is mij te zweverig'.

Ik kan je zeggen dat dat niet zo is. Ik ben nu 75 jaar. Het is 40 jaar geleden dat ik met meditatie in aanraking kwam door Osho (vroegere naam: Bhagwan).
En ik kan je vertellen, dat ik het leven voor een groot deel als een feestje ervaar; dat ik veel lach en humor heb; dat wat ik doe voor mij vaak een spel is; dat ik van het leven geniet; dat ik me heel goed kan ontspannen; dat ik veel minder serieus ben (ook al neem ik verantwoording voor wat ik doe en niet doe) en dat ik een blij en creatief mens ben.
Ik mediteer heel veel. Voor mij is meditatie dus heel goed. Zij geeft kwaliteit aan mijn leven.

Maar wat is meditatie? Is het navelstaren? Of met je gezicht naar het oosten mantra's zitten herhalen? Is het wierook branden op een bepaald tijdstip, op een speciale manier, in een speciale houding?

Eigenlijk is er één woord voor mediteren. En dat is dé-automatiseren.
Dat klinkt simpel, maar dé-automatiseren is in deze jachtige, oppervlakkige en geautomatiseerde maatschappij bijna onmogelijk geworden. We kunnen niet bij elke hap van ons eten en iedere slok thee of koffie stilstaan en alleen maar gecenterd toekijken. Dan missen we de trein en zijn we te laat op ons werk, enzovoort. Bijna alles doen we op de automatische piloot.
En omdat we geen tijd meer hebben om rustig aandacht te geven aan wat we doen, worden we onrustig, kort van stof en snel geïrriteerd en nog sneller moe en uitgeblust. We zakken voor de televisie om bij te komen. Maar de ervaring heeft ons geleerd dat we daar niet van opknappen. Als wij onszelf willen redden van onze eigen ondergang, dan wordt meditatie echt noodzakelijk!
Weet je: op steeds meer bedrijven worden soorten van meditatie ingevoerd, omdat het ziekteverzuim zo hoog ligt!

Een kleine oefening:
Ga maar even zitten ……………
Zit wat rechtop ……………
Sluit je ogen ……………
En breng je aandacht naar hoe je zit ……………
Bij iedere uitademing voel je je zwaarder zitten ……………

Nu breng je je aandacht naar je ademhaling: ……………
Bij iedere inademing zet je je buik een beetje uit ……………
Bij iedere uitademing gaat je buik weer langzaam terug en voel je dat je zwaar zit ……………
Doe dit 5 minuten ……………

Open je ogen ……………
Rek je even goed uit ……………
en ga dan weer verder met waar je mee bezig was.

Je voelt je anders. Mocht je dat nog niet voelen, herhaal de meditatieoefening. Je kunt deze zo lang en zo vaak doen als je maar wilt.
Van meditatie word je niet moe en je kunt overal mediteren. Zeker op het toilet. Het enige belangrijke is dat JIJ blijft toekijken naar je ademhaling en je zitten. Meer niet.

Meditatie werkt genezend. Meditatie als medicijn. Word je eigen dokter door meer meditatie in je leven te brengen. En als je meditatief bent, ben je speels. Je geniet van je leven. Je hebt veel humor en je bent ontspannen. Ik wens je veel plezier met deze oefening en van harte beterschap.

Nirad

 


"Meditation doesn't lead you to silence;
meditation only creates the situation in which silence happens.
And this should be the criterion -
that whenever silence happens laughter will come into your live.
A vital celebration will happen all around.
You will not become sad,
you will not become depressed,
you will not escape from the world.
You will be here in this world,
but taking the whole thing as a game,
enjoying the whole thing as a beautiful game,
a big drama,
no longer serious about it."


Osho

 

naar boven